Comunicat del Club Nàutic Estartit en relació al projecte anomenat “PARC EÒLIC MARÍ TRAMUNTANA”

06 març 2021 Sostenibilitat

Amb sorpresa i incredulitat ens hem assabentat del projecte anomenat “parc eòlic marí de tramuntana” presentat per la multinacional Sener, grup d’enginyeria i tecnologia present a nombrosos països, amb projectes que van des del sector aeroespacial, al naval, les infraestructures i el sector energètic, i l’empresa de desenvolupament d’energia eòlica marina BlueFloat Energy.

Sorpresa i incredulitat perquè es tracta d’un projecte faraònic que suposadament pretén la instal·lació de 82 aerogeneradors de tecnologia offshore, amb una capacitat total de 1000 MW. Cadascun d’aquests aerogeneradors que es projecta instal·lar en l’espai marí comprès entre Cap de Creus i Cap de Begur, mesura 252 metres d’alçada i 230 d’envergadura. Es tracta d’autèntics monstres marins, amb una alçada superior a la torre més alta de la futura Sagrada Família de Barcelona (per tenir una idea, la torre Eiffel de París mesura 300 metres d’alçada).

Aquest projecte, amb un impacte visual i estètic sense precedents, s’ubicaria doncs enfront d’uns dels litorals més protegits del nostre territori, envoltat d’espais protegits: Parc Natural Aiguamolls de l’Empordà, Parc Natural del Cap de Creus, Parc Natural El Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i la Reserva Marina de Ses Negres.

L’impacte negatiu en el territori, la pesca, la navegació i la nàutica, el turisme, el corredor migratori de cetacis i l’avifauna marina seria molt notori.

Sorpresa i incredulitat perquè una vegada més, allò que seria impensable en el medi terrestre, va a parar al medi marí, malauradament generalitzat abocador de tot allò que no volem a terra ferma.

Sorpresa i incredulitat ja que el sector de la nàutica d’esbarjo, un subsector turístic molt important i un dels motors econòmics del nostre territori, motivat i preocupat per fer de la nostra activitat una pràctica sostenible i compatible amb la preservació del medi natural, veu aquest projecte com una alteració perniciosa sense precedents del medi marí. Una actuació allunyada de les estratègies de transició ecològica que demanen una autonomia i descentralització energètica de caire més local i sostenible per donar resposta a la llei de canvi climàtic. Una actuació que ens recorda macroprojectes molt desafortunats duts a terme en el medi marí, com el malaurat projecte “Castor” en el litoral de les Terres de l’Ebre.

És per tot això que volem donar tot el nostre suport a les alcaldesses i alcaldes de Cadaqués, Sant Pere Pescador, Roses, l’Escala, Castelló d’Empúries i Torroella de Montgrí-Estartit, a la vegada que volem manifestar la nostra total oposició a aquest projecte i demanem una reunió urgent amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i amb la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement per fer arribar la nostra preocupació i malestar al respecte d’aquest anomenat “parc eòlic marí de tramuntana.

Junta Directiva

Club Nàutic Estartit

VEURE TOTES LES NOTÍCIES