El Club Nàutic Estartit instal.la un innovador sistema de recuperació del medi marí als ports esportius emmarcat dins el projecte SEAREG

15 desembre 2021 Sostenibilitat

La regeneració dels ecosistemes marins i de la seva biodiversitat és una necessitat creixent per la lluita contra el canvi climàtic, atesa la capacitat de segrest de carboni dels mars. A dia d’avui hi ha desenvolupades tècniques científiques que són eficaces en la recuperació de la vida marina, però tenen dificultats per ser implementades a gran escala.

Conscients de la necessitat i del problema, des de l’empresa catalana  Ocean Ecostructures han desenvolupat una tecnologia capdavantera en recuperació del medi marí: el BioBoosting System (BBS), basat en estructures marines de substrat natural, que permet mimetitzar la naturalesa i recuperar els hàbitats marins.

Aquesta tècnica de regeneració té un amplia aplicació en ports comercials i esportius, parc eòlics i en plataformes d’oli i gas, amb l’objectiu final de convertir aquests espais grisos en oasis blaus, convertint-los en agents actius de la recuperació de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic.

El projecte SEAREG

El desenvolupament i la instal·lació d’aquest sistema de recuperació del medi marí s’emmarca dins del projecte de recerca SEAREG, que té com a fita la recuperació de la vida al Mediterrani, escalant tècniques capdavanteres de regeneració marina. Formen part d’aquest consorci, entitats científiques de primer nivell com l’Institut de Ciències del Mar (ICM), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), l’Aquàrium de Barcelona, Eurecat o el Centre Tecnològic Naval i del Mar (CNT) a Cartagena. També hi formen part el Club Nàutic Estartit, el Port Esportiu Marina Palamós, el Port de Barcelona, i empreses de diversos sectors que aportaran el seu coneixement per donar viabilitat al projecte com Ecoacsa, Tecnoambiente, Seastainable Ventures, o Atrevia.

La instal·lació de la tecnologia ha començat al Club Nàutic Estartit i al port esportiu Marina de Palamós, i en properes setmanes s’hi afegiran diversos ports esportius i comercials de Balears, la costa catalana i de la costa de llevant, fins a cobrir les places disponibles. Més endavant aquest projecte pilot es pot ampliar a altres infraestructures marines, amb l’objectiu de recuperar la biodiversitat a la regió de la Mediterrània Occidental, transformant el paper ambiental de les infraestructures marines, convertint-les en agents actius de la regeneració del mar.

VEURE TOTES LES NOTÍCIES