Els pulmons del nostre planeta es troben als oceans

23 agost 2023 Notícies
Pulmons del planeta

La selva Amazònica sempre ha estat considerada el pulmó del nostre planeta. Tot i que és cert que els boscos i les selves de la Terra són ecosistemes crucials per a la supervivència, existeix una creença equivocada que els boscos són els únics proveïdors d’oxigen del nostre planeta.

Els pulmons del nostre planeta

En realitat, són els oceans els veritables pulmons del nostre planeta. Malgrat que la major part de la superfície terrestre estigui coberta d’aigua, molts de nosaltres no n’apreciem prou la seva importància en la producció d’oxigen. La vida a la Terra va sorgir de l’aigua i, encara avui, els organismes que fan possible la nostra respiració es troben als oceans.

El fitoplàncton, un conjunt de petits organismes, és l’autèntic heroi desconegut de la producció d’oxigen. Aquestes criatures microscòpiques generen entre el 50% i el 85% de l’oxigen que s’allibera cada any a l’atmosfera. Això significa que el fitoplàncton produeix, com a mínim, la meitat de l’oxigen que tots respirem. Una xifra impressionant d’aproximadament 27.000 milions de tones anuals.

No només això, sinó que el fitoplàncton, a més de generar oxigen, té la capacitat de capturar i “enterrar” fins a 10 gigatonelades anuals de carboni atmosfèric en les profunditats de l’oceà. Aquest fenomen és un component crucial per a mantenir l’equilibri climàtic del planeta i reduir l’efecte hivernacle. Per tot això, és essencial reconèixer el paper fonamental dels oceans com a generadors d’oxigen.

Pulmons del planeta

Responsabilitat de tots

La salut i la prosperitat de la Terra depenen intrínsecament d’aquests immensos ecosistemes aquàtics i dels petits organismes que hi habiten. El Club Nàutic Estartit té molt present la importància del medi ambient i dels ecosistemes terrestres i marins; per aquest motiu, posa en pràctica mesures i accions sostenibles, com ara les Ocean Ecostructures, que contribueixen a la seva conservació. D’aquesta manera, es reafirma la necessitat de preservar aquests apreciats recursos per a les pròximes generacions.

VEURE TOTES LES NOTÍCIES