L’economia blava a la Costa Brava té un impacte de 561,16 milions d’euros i genera més de 7.000 llocs de treball

25 novembre 2022 Costa Brava

Les tres Cambres de Comerç gironines, Ports de la Generalitat, l’ACPET i CORVE han avaluat l’impacte de la nàutica i altres activitats derivades entre Blanes i Portbou durant el 2021.

Segons l’estudi impulsat per les tres cambres de comerç gironines, que analitza tots els sectors vinculats al mar, gran part d’aquesta riquesa l’aporten les nàutiques, els clubs i la gestió de boies. L’informe, però, més enllà de les xifres també posa deures i planteja reptes. Entre aquests, els perills de l’excés d’ocupació i el col·lapse.

L’estudi recull que l’any passat l’economia blava va generar un impacte econòmic de 561,16 milions d’euros. Una quantitat que, de fet, es reparteix gairebé a parts iguals entre l’impacte directe (275,29 milions d’euros) i totes aquelles empreses i llocs de treball que, de manera indirecta, també viuen de tots aquests sectors.

També evidencia el pes que té la nàutica esportiva a l’hora d’aportar riquesa perquè, de fet, la venda i el lloguer d’embarcacions, els amarratges als clubs nàutics i la gestió de les boies acaparen gairebé el 80% de tot aquest impacte econòmic (455 milions d’euros), i els llocs de treball vinculats al sector (més de 4.700) refermen la importància d’aquest sector d’activitat. “En són els pilars fonamentals”, concreta l’autor de l’estudi, l’economista i sociòleg Josep Milà.

Més enllà de les xifres, l’estudi també recull un llistat de punts febles i amenaces que afecten aquesta economia blava: el perill de sobre-ocupació i col·lapse que pot patir la Costa Brava, la imatge negativa que això pot acabar generant, sobretot per al turisme, i la necessitat de garantir un equilibri entre activitats econòmiques i preservació del medi ambient.

 També s’ha posat l’accent en la necessitat de trencar el vell paradigma que els ports i la nàutica contaminen i vincular-los, cada cop més, amb l’economia verda. En aquesta línia, també s’ha reclamat la necessitat de trencar la visió que els ports viuen d’esquena al municipi, així com posar en valor la seva aportació al creixement econòmic del seu entorn.

 L’estudi també alerta sobre el descontrol que pot suposar l’excés d’usuaris amb poca formació nàutica, sobretot, en referència a aquells que lloguen embarcacions i no respecten la normativa. El director general de Ports, Pere Vila, ha admès que caldrà endurir la llei, per evitar aquestes situacions. Arribarà un moment, i crec que no serà massa llunyà, en què es començarà a necessitar una titulació encara que es vagi a lloguer, ha afirmat Vila, “I quan arribi, tothom ho haurà d’entendre com una preservació de la seguretat i una millora de l’activitat”.

VEURE TOTES LES NOTÍCIES