La tortuga careta nidifica a la Costa Brava

16 agost 2023 Activitats i Esdeveniments
Tortuga careta a Sa Riera

Niu de tortuga careta a Sa Riera

El passat mes de juny, la Policia Local de Begur va rebre un avís alertant de la presència d’una tortuga a les costes del municipi. Es tractava d’una tortuga careta (Caretta caretta) que va escollir la platja de Sa Riera per a pondre els seus ous; el primer niu d’aquesta espècie detectat a la Costa Brava.

Amb l’alerta, es va activar el protocol d’emergència i hi va participar la Policia Local, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, així com tècnics de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur i membres de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM).

La zona es va acordonar per protegir la tortuga i els ous fins al moment de l’oclusió. El Centre BETA va comptabilitzar un total de 130 ous, 40 dels quals se’ls va endur el CRAM per a incubar-los artificialment, tal com marquen els protocols establerts per assegurar-ne la viabilitat.

Tortuga careta a la Costa Brava

Desclouen els primers ous

Aquesta setmana han començat a descloure els primers ous del niu de tortuga careta a la platja de Sa Riera. Un total d’11 tortugues han anat directes al mar i la resta han estat traslladades a les instal·lacions del CRAM, ja que una bona part de les cries es trobaven en un estat immadur i amb el canvi de localització podran acabar de desenvolupar-se. Dels ous en incubació artificial, n’han nascut 26 i les cries també seran portades al mar.

Tortuga careta Costa Brava

L’època de cria de la tortuga careta arrenca a començaments del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les femelles solen fer els nius entre mitjans de juny i finals d’agost, i les cries emergeixen del mes d’agost fins a finals d’octubre. Aquest fenomen continuarà anant a més; per aquest motiu és important normalitzar-ne la presència, respectar-les i alertar al 112 en cas de veure una tortuga o un possible rastre.

VEURE TOTES LES NOTÍCIES