Reflexions d’un navegant solidari

30 juliol 2022 Activitats i Esdeveniments

Aquest 2022, hem deixat enrere la situació de restriccions creada per la pandèmia, hem pogut reprendre amb normalitat les activitats a l’aire lliure i s’han omplert les platges i els ports catalans. És una bona notícia. Ja podem gaudir del mar i de totes les activitats relacionades amb la pràctica de la nàutica recreativa en qualsevol de les seves modalitats; el caiac, la vela, el surf, el kite, el submarinisme, la pesca sostenible, o simplement una passejada per la mar.

Però totes aquestes activitats, cada cop més populars i amb més practicants, requereixen el coneixement del medi i una certa disciplina per gaudir-les d’una manera segura i respectuosa. La primera norma, tant a mar com a terra, es l’educació i el respecte a la resta d’usuaris i al medi ambient. És una norma bàsica, fonamental i jo diria que més que suficient per la sostenibilitat de tots nosaltres i del nostre entorn.

No cal anar ràpid, hem d’evitar les velocitats excessives, hem de respectar els veïns i hem de ser curosos amb l’entorn. Tampoc cal criminalitzar determinades activitats ni a ningú en particular, però cal tenir en compte que les activitats d’alta velocitat haurien de ser aïllades i limitades per no afectar i posar en perill a la resta de navegants, compartim un espai per fer de tot i a tot arreu, però cal acotar la pràctica de certes activitats a zones concretes.

Emplacem-nos doncs, tots plegats, per a reflexionar i intentar que les activitats nàutiques en general siguin mes amables i mes humanitzades. Les limitacions de velocitat, la prevenció de la contaminació acústica i la definició de zones d’aprenentatge, seran indispensables per avançar en una nàutica responsable.

Per a tots els que estimem la mar i la nàutica no es una bona notícia que en la mar tot hi sigui permès, que tot s’hi valgui, les normes no escrites de tota la vida entre els bons navegants han quedat oblidades i estem totalment desbordats per usuaris que no son conscients del valor de la nàutica com activitat de lleure. Cal educar i informar als nous usuaris per tal que les activitats en la mar retornin a una certa normalitat en la pràctica de la nàutica esportiva de sempre.

La modernitat, les noves alternatives d’esbarjo i els nous temps no son excuses per fer un mal ús de les activitats, cal un esforç d’educació, d’urbanitat i de bones pràctiques que son a l’abast de tothom.

L’Estartit, 30 de juliol de 2022

Jordi Ponjoan del Molino

President del Club Nàutic Estartit

 

VEURE TOTES LES NOTÍCIES