La incidència de la pressió atmosfèrica al nivell del mar per Josep Pascual

26 juliol 2023 Activitats i Esdeveniments

Josep Pascual Massaguer, fill d’Estartit, enginyer tècnic agrícola especialitzat en agrimensura, s’ha dedicat, des de fa 50 anys, a l’estudi del mar i la biodiversitat d’aquest racó de la Costa Brava.

El rigor i constància de les seves observacions n’han fet un dels observadors més populars i prestigiosos de Catalunya, reconegut per diferents centres de recerca, universitats i col·laborador habitual de TV3. Des del Club Nàutic Estartit agraïm la seva desinteressada col·laboració.

Les Seixes del maig de 2008

 Entre els dies 25 i 28 de maig de 2008 vàrem observar una situació de seixes (o “rissagues”, com en diuen a les Balears) excepcional, tant per l’amplitud del moviment del nivell del mar, com per la durada. Vàrem tenir la sort, en aquest cas, que la sonda automàtica de nivell del mar situada dins del port de l’Estartit, va funcionar correctament.

Des de l’any 1990 funciona a l´Estartit, de manera satisfactòria, un mareògraf de construcció casolana. Això ha permès estudiar amb precisió     l´evolució de les marees a la costa empordanesa.

A la nostra zona l´amplitud de la marea és petita ja que, la Mediterrània, a la pràctica es comporta gairebé com si fos un mar tancat. L’oscil.lació de marea degut a l´atracció de la Lluna i del Sol és de l´ordre d´uns 25 cm. durant la Lluna Nova i la Lluna Plena i només d´uns 10 cm. en Quart Creixent i Quart Minvant de la Lluna. Aquesta petita amplitud fa que, un altre moviment de marea prengui més protagonisme: el causat pels canvis de la pressió atmosfèrica. Això és conegut pels pescadors que saben que, quan les “aigües són baixes” senten bon temps i quan les “aigües són plenes” presagien mal temps. I és que el mar es comporta com si fos un immens baròmetre. Al pujar la pressió atmosfèrica, l´aire pressiona sobre el mar desplaçant part de l´aigua cap a altres zones on la pressió és més baixa; una baixada de la pressió atmosfèrica té l´efecte invers. L´equivalència aproximada és d´un cm. de nivell del mar per cada mil·libar o hPa. de canvi de pressió.

Una altra causa que modifica el nivell del mar és el canvi de dilatació de la massa aquosa marina més propera a la superfície provocada pel canvi de la temperatura de l´aigua en aquesta zona segons l´època de l´any; així, de mitjana, el nivell del mar durant el mes d´octubre és 17 cm. més alt que no pas el mes de febrer. Durant el gener el nivell també és força baix, especialment si coincideix amb una situació anticiclònica. Quan això passa en aquest mes els pescadors en diuen les minves de gener.

Un altre fenomen menys freqüent és el que es coneix amb el nom de seixes (a les Balears en diuen rissagues). Consisteix en canvis sobtats en el nivell del mar provocat per canvis, també sobtats, de la pressió atmosfèrica. Generalment aquest fenomen passa cap al solstici d´estiu, o durant l´estiu, i el seu moviment, per l´efecte de la ressonància, es veu amplificat en alguns ports o cales.

 Les seixes més destacables de les que en tenim constància són les següents:

Com a anècdota, el greu terratrèmol d´Algèria del 21 de maig de 2003, va provocar un tsunami que ens va arribar en forma de seixes de fins a 90 cm.   d´amplitud.

Registre del barògraf on s’observen (es veu millor al detall) els canvis sobtats de pressió atmosfèrica durant la nit del 26 al 27 de maig de 2008. Això s’origina quan, sobre el mar -encara fresc- s’hi posa una massa d’aigua que es refreda fins a una temperatura propera a la del mar i en nivells alts arriba una massa càlida procedent del nord d’Àfrica, entre les dues masses, la temperada de dalt i la més fresca de baix, es formen unes ondulacions que són les responsables dels canvis de pressió observats en els nivells més baixos que són la causa d’aquestes seixes. En aquest cas es pot observar com, en qüestió de minuts, la pressió atmosfèrica va oscil·lar uns quants hPa.

Situació isobàrica del 27 de maig de 2008 (Font: Wetterzentrale-Met Office).

Registre del sensor del nivell del mar entre els dies 25 i 28 de maig de 2008.

Aquests canvis sobtats del nivell del mar provoquen importants corrents marins a les entrades de les cales i ports. Aquell dia 27 de maig de 2008, aquests corrents eren ben visibles a l’entrada del port de l’Estartit.

Augment de la temperatura y la salinitat del mar en l’Estartit i les illes Medes al 2023

 

 

VEURE TOTES LES NOTÍCIES