Presentació dels resultats de l’estudi de l’impacte de la nàutica recreativa sobre les zones de fondeig del Parc Natural

20 setembre 2022 Sostenibilitat

Dissabte passat, 17 de setembre, ha tingut lloc a la seu del Club la presentació dels resultats de l’estudi a càrrec del responsable de projectes de Submon Sr. Jordi Sánchez.

L’estudi s’ha realitzat en tres fases, a través d’enquestes en línia i entrevistes presencials amb els propietaris d’embarcacions usuaris de les zones de fondeig afectades per les regulacions del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Els objectius de l’estudi són:

– L’especificació de les condicions socials i mediambientals acceptables i assumibles

– L’anàlisi de les condicions existents i les que es consideren acceptables

– La identificació de les gestions necessàries per assumir aquestes condicions

– La creació d’un programa de seguiment i avaluació de l’efectivitat de la gestió

A l’estudi hi han participat 256 usuaris de les diverses zones de fondeig del Parc Natural i s’han valorat els tipus d’embarcació i d’àncora, les preferències de fondeig i el coneixement de les àrees amb presència de posidònia.

També s’ha valorat el grau de satisfacció sobre la quantitat, emplaçament i distància entre boies, així com l’afectació de les diferents eslores de les embarcacions respecte a la comoditat i el risc d’accidents.

En resum, es tracta de definir les mancances i deficiències de les zones de fondeig en relació amb els indicadors mediambientals i socials, donar a conèixer als usuaris la importància de la posidònia i altres fanerògames de l’ecosistema marí i promoure unes actuacions adequades per part de els responsables de la gestió de les zones de fondeig que permetin donar una resposta proporcional a les necessitats de protecció de l’entorn i a la pràctica de la nàutica recreativa.

És de tots conegut el fort compromís que el Club Nàutic Estartit desenvolupa, des de fa més de tres dècades, en tots els aspectes relacionats amb el medi ambient, la protecció del nostre entorn i la implicació dels nostres usuaris. Amb la realització d’aquest estudi pretenem, una vegada més, complir amb els nostres compromisos.

VEURE TOTES LES NOTÍCIES