Primera trobada sectorial de l’Associació Stop Macro parc eòlic marí

25 octubre 2021 Activitats i Esdeveniments

L’Associació Stop Macro parc eòlic marí de la Costa Brava Nord (que aplega una quarantena d’entitats de diversos àmbits i 1.800 empreses), impulsa un seguit de trobades sectorials amb l’objectiu de donar a conèixer el seu posicionament en relació al macro-projecte i informar de les gestions que està duent a terme per aturar-lo.

La primera trobada s’ha dut a terme al Club Nàutic de l’Estartit i ha estat un èxit de participació ja que ha reunit una seixantena de persones que hi ha assistit en representació del sector del càmping, els hotels, els apartaments turístics, la nàutica, el submarinisme, el golf, els ports, la restauració i el comerç. També hi ha assistit el president del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, Marc Casadellà; els alcaldes de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i de Pals, Carles Pi; i el vicepresident del Consell Comarcal del Baix Empordà , Xavier Dilmé.

Durant la reunió, el vicepresident de l’Associació, Jordi Ponjoan, va exposar la gran preocupació de l’entitat per l’impacte que tindrà el macro-projecte en la biodiversitat de la zona, en l’economia de l’àrea afectada i en el paisatge, en un àmbit on el pes del turisme és cabdal. En aquest sentit, va reiterar la conveniència que l’Observatori del Paisatge de Catalunya, institució de referència internacional, elabori el més aviat possible un estudi imparcial de l’impacte en el paisatge del macro-parc eòlic marí. Des de l’Associació s’han fet arribar dues cartes formulant aquesta petició al vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, -amb còpia al Síndic de Greuges- perquè autoritzi l’estudi.

A més, durant la trobada, es va insistir en la necessitat d’apostar per un model de transició energètica descentralitzat, més just i realment sostenible, que aposti pels projectes petits a prop dels llocs de consum i gestionats per les empreses del territori.

Per altra banda, en la reunió es va informar de les al·legacions que s’han presentat des de l’Associació en relació al macro-projecte. En aquest sentit, es va explicar que l’entitat està preparada per a una possible aprovació, abans de finals d’any, dels Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM). Els POEM que estan pendent d’aprovació determinen com a ús prioritari per a l’energia eòlica el tram comprès entre el Cap de Creus, el Golf de Roses i la Badia de Pals.

La trobada va generar un gran debat entre els assistents que van manifestar la seva preocupació per l’impacte del macro-parc eòlic marí projectat a la Costa Brava Nord. En les pròximes setmanes es durà a terme una nova trobada adreçada al sector de la pagesia i la pesca; i una altra dirigida a l’àmbit de la cultura i de la protecció del medi ambient.

VEURE TOTES LES NOTÍCIES