30 anys de la Gran Fredorada del gener del 1985

13 gener 2024 Costa Brava

Avui es celebren els 30 anys de la Gran Fredorada del gener del 1985, la qual va marcar un episodi excepcional a la història climàtica de Catalunya i es considera l’últim fenòmen de fred extrem i persistent fins avui.

 

La Gran Fredorada de dotze dies deixa dues nevades notables

 

Aquesta va iniciar-se el 5 de gener, quan dues masses d’aire siberianes van envair la regió des del nord-est d’Europa. La fredor va durar dotze dies i va deixar dues nevades notables. Per aquesta raó, es coneix com la més intensa del segle XX.

La primera nevada va coincidir amb la Nit de Reis, amb acumulacions de fins a 15 cm. La segona, més intensa, va afectar la Costa Brava i el Montseny entre l’11 i el 15 de gener, amb un registre destacat de 37 cm a Calella de Palafrugell.

Les temperatures van desplomar-se arreu del país, amb glaçades que es van estendre fins a la línia de la costa. A la Costa Brava, el mercuri es va precipitar fins als -10,5 ºC a Castell d’Aro i -10 ºC a Blanes i Begur. Als Pirineus i algunes zones de la Catalunya Central es va arribar als -20 ºC. El rècord va ser a l’estació d’esquí de Vallter 2.000 amb uns impactants -23 ºC el 15 de gener.

 

Capes de neu que transformen el paisatge

 

La intensitat d’aquesta Gran Fredorada es va avaluar a través de temperatures a 850 hPa, situades aproximadament a 1.500 m d’altitud. Les invasions d’aire fred siberià en van portar de fins a  -16ºC i van contribuir a l’acumulació d’aire fred a les valls i planes.

Les nevades, persistents durant setmanes, van transformar el paisatge. En el cas de l’Estartit, les temperatures de -7,1ºC van mantenir la neu al carrer durant una setmana. La ciutat de Barcelona també va quedar coberta per una capa de neu de 1 a 7 cm.

 

 

VEURE TOTES LES NOTÍCIES