Cap de Creus com a recer i aliment de les tintoreres

03 gener 2024 Costa Brava

La tintorera és una de les espècies de taurons i rajades oceànic i pelàgic que s’expandeix per tots els oceans tropicals i temperats del planeta. Se’l descriu també en el Mediterrani, i, si concretem encara més, al canó de Cap de Creus. Actualment es troba en perill d’extinció o en estat crític. Per aquest motiu, la descoberta d’aquest indret com a recer i aliment de les tintoreres posa de manifest la nostra responsabilitat per preservar-lo.

 

Els estudis periòdics permeten identificar cries de tintoreres

 

Aquest descobriment ha estat possible gràcies a un estudi realitzat per dues biòlogues, les quals van dur a terme un total de 54 sortides periòdiques per observar els esquals. Aquesta investigació va iniciar-se l’any 2022, després de les primeres observacions de tintoreres a la zona entre el 2020 i el 2021.

Durant el 2023, els científics i el Departament d’Acció Climàtica van continuar col·laborant en l’estudi. Entre finals de primavera i mitjans d’agost, es van realitzar aproximadament cinquanta sortides i es van identificar deu cries d’aquesta espècie, d’un total de 90 exemplars.

 

Per què preservar aquest indret com a recer i aliment de les tintoreres

 

Els estudis també revelen que els naixements es produeixen principalment entre mitjans dels mesos de juny i de juliol.

Les cries, quan neixen, mesuren aproximadament uns 40 cm de llarg. El seu creixement posterior és ràpid i els dóna la plena capacitat per sobreviure de forma independent. Com a conseqüència, la majoria dels exemplars adults acaben abandonant la zona.

Les tintoreres són taurons vivípedes, i la seva gestació té una durada de 12 mesos. Per tant, coincideix amb el període en què aquestes aigües es converteixen en un entorn idoni de recer i aliment per al naixement i el creixement dels taurons joves.

Jordi Ruiz, responsable d’espècies invasores i projectes de conservació d’Acció Climàtica, qualifica les dades com a extraordinàries i destaca la imperiosa necessitat de preservar aquesta joia natural.

 

 

VEURE TOTES LES NOTÍCIES