S’intensifica el control per garantir la conservació de la posidònia

30 setembre 2023 Sostenibilitat
Posidònia

Durant la temporada d’estiu, els Agents Rurals i la divisió marítima els Mossos d’Esquadra intensifiquen el patrullatge marítim a causa de l’increment de l’activitat nàutica. L’objectiu principal d’aquestes patrulles és garantir el compliment de la normativa vigent. S’efectua una supervisió per prevenir la pesca furtiva d’espècies protegides i es verifica que els pescadors comptin amb les llicències oportunes. A més, també s’assegura que els submarinistes disposin dels permisos necessaris per a submergir-se en zones regulades, com ara la reserva del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. En aquestes sortides, els diferents cossos també vetllen perquè les embarcacions no envaeixin els camps de boies reservats pels banyistes o les zones protegides, o no fondegin sobre les praderies de posidònia oceànica.

Posidònia

La posidònia

La posidònia és una planta aquàtica superior endèmica del Mediterrani protegida des de fa més de deu anys a causa del seu estat d’amenaça i regressió. La posidònia compleix una funció crucial, ja que contribueix a prevenir l’erosió de les platges i ajuda a mantenir la transparència de l’aigua. A més, fomenta la biodiversitat al crear hàbitats per a diverses espècies marines i ajuda a oxigenar el mar mitjançant l’absorció de diòxid de carboni i l’alliberament d’oxigen.

La degradació de les praderies de posidònia és cada vegada més evident, sobretot pels efectes del canvi climàtic, la contaminació per fertilitzants, i l’abocament d’aigües residuals. En menor mesura, però també amb cert impacte, hi ha un efecte perjudicial per les pràctiques inadequades de fondeig. Per reduir aquesta mala praxis, els Agents Rurals han posat especial atenció al fondeig de les embarcacions, amb la intenció de protegir aquest preuat bé.

Bones pràctiques de fondeig

Des del Club Nàutic Estartit us volem recordar algunes bones pràctiques de fondeig que ens ajudaran a mantenir els nostres fons marins:

  • La posidònia no és una alga, sinó una planta superior que és capaç de formar un veritable hàbitat per multitud d’espècies animals. Complementàriament, per la seva funció d’oxigenació de l’atmosfera, aquests ecosistemes també s’anomenen “els boscos del fons del mar”.
  • No fondegeu mai sobre les praderies de posidònia. En zones on es permet el fondeig lliure i hi ha presència d’aquestes plantes, sol haver-hi espais sorrencs adjacents aptes pel fondeig.
  • Si no coneixeu perfectament un determinat espai de fondeig, informeu-vos primer de les possibles restriccions. Consulteu la cartografia de les espècies protegides d’aquella zona. Podeu trobar informació a les instal·lacions portuàries properes o a internet.
  • Si la mida de la vostra embarcació ho permet (normalment fins als 10 metres d’eslora) sempre veureu el fons a l’hora de fondejar en una determinada cala. Aquest fet us ajudarà a decidir quin és el millor indret de fondeig des del punt de vista de minimitzar l’impacte sobre el fons marí;
  • No fondegeu mai en espais on hi ha boies. Si s’han posat boies és perquè es vol evitar el fondeig lliure per protegir alguns hàbitats del fons (a vegades no només la posidònia).
  • Assegureu-vos de tenir una àncora, cadena i cap adequats a la mida de la vostra embarcació. Amb vent fort, el sistema de fondeig ha d’evitar que garregem.
  • Tan important és no garrejar com tenir present, també, el nostre radi de borneig si el vent rola.
  • Quan lleveu, feu-ho situant-vos sobre la vertical de l’àncora a la vegada que recolliu lentament el cap de fondeig. És bàsic que ni la cadena ni l’àncora no “llaurin” el fons marí innecessàriament.
  • És fonamental que transmeteu aquests coneixements als vostres fills. Segur que moltes d’aquestes bones pràctiques us les han transmès els vostres pares. En aquest sentit, feu participar a la canalla en les operacions d’ancoratge.

Respecte a la comunitat

Recordeu, també, que quan sortim a navegar no estem sols. De la mateixa manera que cal protegir el medi marí també cal respectar als altres. En aquest sentit:

  • Respecteu les embarcacions menors i pareu compte amb els objectes flotants i amb els banyistes.
  • No envaïu les zones abalisades.
  • Eviteu fer soroll innecessari.
  • Respecteu els límits de velocitat. Recordeu que a l’entrada i sortida del port i de les cales el límit de velocitat és de 3 nusos.
  • Consulteu la informació meteorològica i la seva evolució al llarg del dia.
  • Feu un ús racional de l’aigua i de l’energia, tant a bord com quan estigueu a port.
  • Adeqüeu la velocitat de la vostra embarcació per tal de minimitzar el consum de combustible. Els motors de combustió tenen un determinat règim de revolucions de mínim consum que, si es supera, fa augmentar exponencialment el consum de combustible.
  • No aboqueu cap tipus de residu a mar, fins i tot en el cas que siguin productes biodegradables com fruita o líquids. Quan arribeu a terra dipositeu els residus de manera selectiva.
  • Respecteu la distància de seguretat de 50 m a una embarcació que tingui hissada la bandera alfa (A) del codi internacional de senyals (CIS).
  • Al port, seguiu sempre les indicacions del personal. Estan a la vostra disposició per ajudar-vos en tot moment!

VEURE TOTES LES NOTÍCIES