L’Estartit entra a formar part dels municipis que es troben en fase d’alerta per sequera

30 setembre 2023 Sostenibilitat
Sequera Catalunya

Sequera a Catalunya

La sequera a Catalunya s’ha convertit en una preocupació creixent en els darrers anys, impactant tant en l’entorn natural com en la vida de les persones. El territori ha experimentat períodes de manca de pluges que han afectat greument la disponibilitat d’aigua per a la irrigació agrícola, l’abastament urbà i la conservació dels ecosistemes locals.

La gravetat de la situació ha fet que les administracions públiques implementin  mesures de conservació de l’aigua, restriccions en el consum i una crida a la consciència sobre la importància de la gestió sostenible d’un recurs vital com és l’aigua. La sequera a Catalunya és un recordatori tangible d’un món cada vegada més afectat pel canvi climàtic i la necessitat urgent d’adaptar-nos i preservar els recursos naturals.

El pla de sequera, actiu des de l’octubre del 2020, estableix cinc fases, segons la situació de la sequera i l’aigua: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència. Aquesta classificació es basa en l’estat dels embassaments que subministren l’aigua. En el cas dels aqüífers, els municipis passen d’un escenari a un altre si es nota un descens o augment important del seu volum.

Sequera Catalunya

L’Estartit entra en fase d’alerta

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat, aquesta setmana, la declaració de l’estat d’alerta per sequera hidrològica de la unitat d’explotació 05 Aqüífer del Baix Ter, d’on s’abasteix el municipi de Torroella de Montgrí i l’Estartit. El municipi s’havia mantingut des del mes de març en situació de normalitat, ja que el nivell de l’aqüífer del Baix Ter no havia presentat cap descens important. En les darreres setmanes, la situació s’ha agreujat i ara s’ha decretat l’entrada en fase d’alerta.

Les restriccions d’aigua en els usos urbans per a municipis en estat d’alerta afecten diversos aspectes, com el volum màxim d’aigua per habitant i dia, l’ús d’aigua per piscines, el reg públic i privat, la neteja de vehicles, la neteja de carrers i mobiliari urbà, les fonts ornamentals, les granges, entre d’altres.

Estalvi d’aigua al Club Nàutic Estartit

En les darreres Jornades Tècniques de l’ACPET, es va definir un conjunt de recomanacions destinades a orientar els ports esportius cap a una millora significativa en l’estalvi i l’eficiència de l’ús d’aigua.

  • Com a norma general, es prioritzarà l’ús de boca enfront de qualsevol altre ús.
  • Es realitzaran controls i registres dels consums diaris d’aigua encaminats a detectar qualsevol fuita o incidència en la xarxa interna de subministrament.
  • S’augmentaran les actuacions de manteniment preventiu. La reparació de qualsevol incidència detectada haurà de ser immediata.
  • Les inversions de millora de la xarxa interna d’abastament d’aigua potable seran prioritàries.
  • Es retiraran les mànegues de subministrament d’aigua a les embarcacions instal·lades a les torretes de servei emplaçades en els pantalans.
  • Es reduirà al màxim la durada i la freqüència del baldeig d’embarcacions a menys que aquest s’efectuï amb aigua de mar o amb aigua regenerada.
  • En cas de disposar de reguladors de presió a les escomeses d’entrada a les instal·lacions o a les edificacions, es regularà la pressió fins al mínim necessari pel correcte funcionament dels equips.
  • Es fomentarà l’estalvi d’aigua i el consum responsable a través de campanyes de sensibilització específiques dirigides als usuaris i al personal intern i extern.
  • El reg d’arbres i arbustos existents es limitarà a la dosis mínima de subsistència. S’abandonarà el reg d’espècies de temporada no adaptades. En cas de fer plantacions estivals o nous enjardinaments, s’escolliran espècies vegetals de secà que no requereixin reg (tamarius, plomalls, romaní, etc.).
  • Els òrgans de govern i els equips professionals dels ports esportius vetllaran per tal que s’apliquin aquestes recomanacions sectorials.

El Club Nàutic Estartit ha demostrat el seu compromís en aquest àmbit mitjançant la implementació d’algunes de les mesures esmentades anteriorment. Amb el transcurs del temps, estarem pendents de les possibles noves restriccions que el Club pugui adoptar en aquesta direcció.

VEURE TOTES LES NOTÍCIES