La presència de les dones en el sector Nàutic

15 març 2024 Activitats i Esdeveniments

El març és el mes de la Dona. Per això, hem volgut dedicar aquest article en remarcar la presència de les dones en el Sector Nàutic.

Aquest àmbit ha estat, durant molt de temps, dominat pels homes.

Afortunadament, amb l’evolució de la indústria, les dones han anat guanyant terreny. Tant en rols relacionats amb la navegació i l’esport com en la gestió empresarial i la innovació tecnològica.

 

Participació de les dones en el sector nàutic

 

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en els últims 5 anys hi ha hagut un augment del 15% en el número de dones que ocupen càrrecs directius en empreses relacionades amb el sector nàutic. A més, d’aquestes empreses, d’acord amb l’ANEN, el 30% tenen, almenys, una dona en la seva Junta Directiva.

Dins d’aquest panorama, la Lucía Mingot, directora de qualitat, innovació i sostenibilitat d’Astilleros de Mallorca, n’és una dels grans exemples a seguir. Ha liderat projectes clau en la construcció d’embarcacions sostenibles i ha aconseguit posicionar l’empresa com a referent en responsabilitat ambiental.

D’altra banda, la Núria Güell, enginyera naval i fundadora d’una empresa de disseny d’embarcacions, ha sigut pionera en la creació de tecnologies més eficients i ecològiques per a la indústria nàutica.

Cal remarcar que la participació de les dones en iniciatives de sostenibilitat ha portat a una reducció del 30% en el consum de combustible en algunes empreses de lloguer d’embarcacions. Així mateix, un augment del 25% en l’ús de materials reciclables en la construcció d’embarcacions en els últims cinc anys.

Pel que fa a la seva participació en esports nàutics, les dones representen, ara, el 40% dels inscrits en esports com la vela i el surf. A més, el número de dones matriculades en programes de formació nàutica ha augmentat en un 20% durant l’últim any.

 

Desafiaments pendents i oportunitats de futur

 

Tot i els significatius avenços, encara existeixen desafiaments per les dones en el sector nàutic.

La representació femenina en rols tècnics i de lideratge segueix sent baixa en comparació amb la dels homes. També segueixen persistint els estereotips de gènere.

No obstant això, aquestes dificultats no fan més que ressaltar les oportunitats futures per continuar impulsant la igualtat de gènere i l’empoderament femení a la nàutica.

 

 

Les dones del Club Nàutic estem orgulloses de formar part d’aquest sector!

VEURE TOTES LES NOTÍCIES